دهستان فش ، به عنوان یکی از دو دهستان بزرگ شهرستان کنگاور در دوازده کیلومتری شمال این شهر بر سر محور ارتباطی کنگاور _ سنقر قرار دارد . ارتفاع آن از سطح دریا 1550 متر و آب و هوایی معتدل،مایل به سرد دارد . از شمال به کوه های اَمروله و شهرستان سنقر و کلیایی، از شرق به اسدآباد همدان ، از غرب به روستاهای تابع فش و شهرستان صحنه و از جنوب به کنگاور متصل می شود . دهستان فش به مرکزیت روستای فش 18 روستا را تحت پوشش خود دارد.
امتیاز : | نتیجه : 0 امتیاز توسط 0 نفر مجموع امتیاز : 0 |
از من هزار درود به اهل روستای فش ******* وان مردمان ساده دل و با صفای فش
بر مردان زحمت کش و صبور آن ******* هم بر زنان غیور و با وفای فش
صد ها سلام بر آن گوشه بهشت ******* بر خاک زرفشان و دلگشای فش
زان بوی خشت و خاک در کنار کوچه باغ ******* پیچیده عطر جان فزای در هوای فش
با خاطرات خوش ، نفس میکشم هنوز ******* آئینه جوانی ام جای جای فش
مشهور اهل هنر ، ساز و سه تار فش ******* مخلوق دست استاد نام آشنای فش
آن کوه امروله چون پیری سرفراز ******* گویی قرن هاست می نگرد از بلندای فش
وان سراب گرمه خانی اش همچو باغ ارم ******* پوشانده جنگل مجنون به پای فش
اما سراب فش زین میان چیز دیگریست ******* چون تحفه ایست بی بدیل از خدای فش
رود گاماسیاب که به کارون جان می دهد ******* سر چشمه اش کجاست،سراب زیبای فش
گویی کنون گروهی نادان و بی خبر ******* نا خواسته کمر بسته اند بر فنای فش
با اره و تبر درختان بید سر برند ******* تا یک سراب بماند از " سراب " برای فش
امروز فش ، یادگار گذشتگان ماست ******* بر ماست که ماند نکو نیز ، فردای فش
..............................................................................................................................
امتیاز : | نتیجه : 0 امتیاز توسط 0 نفر مجموع امتیاز : 0 |
طبق گفته بسیاری از قدیمی ها ، آمار و اسناد ، روستای فش ابتدا ((حبش)) نام داشته ولی در کتابی نوشته " خاراکسی " جغرافی دان یونان در اواسط قرن اول میلادی نام "هُوُش" در اطراف کنکور ( نام قدیم کنگاور ) ذکر شده است . فش پیش ازجنگ نهاوند بین اعراب و ایرانیان شهری آباد و پر زرق و برق بوده ، یکی از قطب هایتجاری مهم و مستقل از کنگاور به حساب می رفته ، که در آن جنگ به کلی ویران ، متروک و خالی از سکنه شده بود. ولی به علت خوبی آب و هوا مجددا توسط بومی های قبلی و ایالات مختلف از نو ساخته ، تمدنی باستانی با زبانی متمایز از شهرها وروستاهای اطراف تشکیل دادند . همین مسئله تا به امروز ادامه یافته و باعث شده تمام روستا های تحت پوشش فش گویش کردی داشته باشند ولی اهالی فش مخلوطی از کردی ، لری ، فارسی و لکی به عنوان لهجه فشی یا به قول اهالی "پشی" صحبت کنند. کلمه فش در فارسی به معنای آراستگی سر و صورت و ظاهر مرد و در عربی به معنای یال اسب گفته می شود .به گفته ی بسیاری از قدیمی ها زمانی فش شکارگاه خسروپرویز بوده و هنگام شکارگراز در میان نی زارها ، بر اثر وزش باد ، نی ها به شکل یال اسب که که در آن زمان پش (فش) گفته می شد در امده و از آن پس این نام را برای شکارگاه خود انتخاب کرده بود.
بلایای طبیعی مانند زلزله ، سیل ، طوفان مانع پیشرفت و اقتدار فش شده به طوریکه فش در طول تاریخ 3 بار شاهد زلزله مخرب بوده که شدید ترین آنها مربوط به سال1336 است که به طور کلی روستا تخریب شده بود . مردمی که از این زلزله جان سالم به در برده بودند ، تقریبا به صورت طایفه ای به 4 قسمت تقسیم شده و هر کدام به قسمتی از زمین های اطراف روستای ویران شده کوچ کرده و محل های ۴گانه فش که امروز نیز باقی مانده را تشکیل دادند.از نظر نژادی عده بسیاری از مردم معتقدن اعقاب آنها همراه شیرین از "ارمن" به اینجا آمده اند . حقیقی ها و اشرفی ها را از کردهای سنجابی و گوران میدانند. عظیمیها فارس و مهاجر لرستانی هستند ، طایفه شیخ ها از اعراب هستند . مرآتی ها عده ای ارمنی و عده ای مهاجران لر هستند .سایر مردم را به ایل های زوله ، کلهر و کردهای مهاجر ربط می دهند . به طوری کهمشخص است با همه ی این تنوع نژادی ، مردم روستا به یک گویش صحبت میکنند واین نشان دهنده قدمتی بسیار طولانی است که آنها با هم به مرور هم زبان شده اند.
امتیاز : | نتیجه : 2 امتیاز توسط 2 نفر مجموع امتیاز : 4 |
روستای فش
دهستان فش
فش263
فش
امتیاز : | نتیجه : 1 امتیاز توسط 5 نفر مجموع امتیاز : 5 |
تصویر ماهواره ای از وضعیت ابرها که هر 15 دقیقه آپدیت می شود
ــــــــــــــ